Îți poți petrece restul vieții încercând să schimbi lumea exterioară după cum îți dorești tu, vânând problemele și încercând să le rezolvi, plângându-te de diferite situații și persoane, dar fără să trăiești vreodată la potențialul tău maxim și fără să îți realizezi visele sau poți să devii din ce în ce mai conștient de impactul pe care îl ai tu în viața ta! Lumea exterioară este așa cum este iar dacă tu nu ești mulțumit cel mai bine ar fi să îți schimbi modalitatea în care te raportezi la ea, schimbându-ți gândurile, trăirile emoționale și comportamentele. Dacă alegi să critici și să te plângi, acest lucru nu-ți va rezolva problemele și nu va schimba cu nimic realitatea, în schimb va duce la amplificarea stării de nemulțumire și te vei afunda și mai mult.
Oricât de dificilă ar părea o problemă, ea nu reprezintă însă decât rezultatul exterior al unui tipar mental lăuntric. Altfel spus, modul de gândire reprezintă cauza, iar problema exterioară efectul. Privește problemele din viața ta și întreabă-te: Ce gând sau ce convingere stă la baza acestei probleme? Dacă îți vei pune această întrebare într-o stare de liniște interioară, inteligența inimii tale îți va da răspunsul. Realitatea pe care o experimentezi acum se va schimba atunci când tu te vei schimba și, astfel, vei vedea lumea cu alți ochi.
Întreaga realitate se rezumă la gândurile noastre. Convingerile noastre nu sunt altceva decât gânduri susținute o vreme îndelungată. Modelul nostru despre lume este ceea ce ne formează pe termen lung și este ca un filtru care ne determină deciziile și acțiunile.
Tot ceea ce credem devine adevărat pentru noi. Ceea ce eu aleg să cred devine adevărat pentru mine. Ceea ce tu alegi să crezi devine adevărat pentru tine. Gândurile noastre pot fi foarte diferite, la fel ca și experiențele noastre de viață.
Dacă tu crezi că lumea este un loc periculos, plin de obstacole, vei avea tendința să găsești în realitatea ta exact acele lucruri care să-ți confirme că așa stau lucrurile. Poate că te vei simți lipsit de speranță și putere personală, temător și vei avea impresia că „drobul de sare atârnă mereu deasupra capului tău”.
Cum se pot forma unele convingeri care ne limitează, care ne îngrădesc libertatea de a experimenta tot ceea ce are viața de oferit?
De când suntem copii începem să ne structurăm o viziune despre lume și viață în funcție de ceea ce ni se spune, în funcție de ceea ce observăm în familia noastră și în mediul în care trăim, în funcție de felul în care suntem tratați și de experiențele prin care trecem.
Dacă nu reușești să atragi în viața ta o relație plină de armonie, este posibi să ai convingerea că nimeni nu mă iubește, că nu merit să fiu iubit sau că oamenii mă rănesc întotdeauna.
Dacă ai fost crescut într-un mediu în care exista convingerea că banii sunt ochiul dracului, că banii îi strică pe oameni sau că numai cei care fură sunt bogați, atunci este posibil ca tu, în mod inconștient să consideri banii un lucru rău, periculos și atunci inconștientul te va servi și te va ține departe de bogăție.
Dacă ai fost învățat de mic că eu nu contez, pentru că te-ai simțit abandonat sau ignorat această convingere te va face să te dai tot timpul deoparte, indiferent de situație.
Dacă în copilărie părinții tăi ți-au repetat în nenumărate rânduri că nu ești suficient de bun, te-au comparat constant cu alții reproșându-ți că nu ești la fel de priceput, deștept, cuminte, frumos, conștiincios etc. ca ei, ajuns la vârsta adultă, poți avea convingerea limitativă că într-adevăr nu ești suficient de bun și că orice ai face vei eșua. Poate că te-ai obișnuit să dai greș, aceasta fiind modalitatea prin care tu îți confirmi că într-adevăr nu ești bun de nimic.
De asemenea, dacă mama ta era anxioasă și neîncrezătoare, crezând că viața este o luptă, e posibil ca și tu să fi preluat această convingere și acum să ți se pară greu să râzi, să te bucuri de lucrurile frumoase iar când totuși o faci ai cumva convingerea că este ceva greșit, pentru că după soare vin întotdeauna nori și o bucurie nu are cum să dureze prea mult. Se poate să îți fie frică să încerci lucruri noi, să accepți provocări iar calea cea mai sigură pentru tine este cea bătătorită.
Pe lângă aceste influențe din copilărie, tu continui să te influențezi pe tine în fiecare moment, întărindu-ți anumite credințe limitative. Dar nu este obligatoriu să fie așa. Dacă un gând sau o convingere nu-ți mai este utilă la nimic, renunță la ele! Să luăm următorul exemplu:
Dacă am așeza un copil de trei ani într-o cameră și am începe să țipăm la el în fiecare zi, reproșându-i cât de prost este, că nimic din ceea ce face nu este bine, spunându-i ce ar trebui să facă și ce să nu facă, certându-l pentru că a făcut dezordine, vom avea un copil docil, care va face tot ce îi spunem, dar cu ochii în lacrimi. Poate că ne va asculta de acum înainte dar se va limita foarte mult la a explora lumea și a-și valorifica resursele interioare.
Dacă am lua același copil și i-am spune în fiecare zi cât de mult îl iubim, l-am lăuda și încuraja pentru cât de bine se descurcă, i-am spune că ne place cum arată și cum se joacă și dacă i-am explica că este normal să și greșească pentru că numai așa poate învăța, asigurându-l că vom fi alături de el, indiferent ce ar face, acel copil va avea încrederea și curajul de a explora lumea și cu siguranță va reuși să își valorifice comorile sale interioare.
Bănuiesc că nu este greu de ghicit în care din aceste situații copilul își va atinge adevăratul potențial.
Fiecare dintre noi are în interior un copil de trei ani. Din păcate, noi ne petrecem majoritatea timpului țipând la el și criticându-l, după care ne mirăm că viața noastră nu merge așa cum trebuie.
Sentimentele negative legate de tine însuți generează cele mai mari daune vieții tale pentru că sunt mai puternice decât orice alte sentimente adresate altor persoane. Oriunde te-ai duce și orice ai face, tu iei cu tine aceste sentimente și te vei comporta în funcție de ele, atrăgând în viața ta noi motive de nemulțumire, de insatisfacție și de dezamăgire. Aceste sentimente sunt consecința unor gânduri pe care ți le-ai tot repetat despre tine, și care cel mai probabil nu sunt adevărate, ele fiind, de fapt, niște limitări pe care ți le impui singur.
Poate că ar trebui să ne examinăm mai în detaliu propriul trecut pentru a înțelege cum am ajuns la convingerile care ne conduc astăzi viața. Observă-ți gândurile și schimbă-le dacă nu te servesc!
“Este mai bine sa te menții curat și strălucitor; tu ești fereastra prin care vezi lumea”-George Bernard Shaw