Lucruri pe care aparent trebuie să le faci în viață

Trebuie să faci pe plac altora, tot timpul, și niciodată să nu spui „nu”, pentru că i-ai dezamăgi, și ei ce-ar mai crede despre tine, și dacă nu te vor mai plăcea, și dacă te vor respinge, și dacă…

Trebuie să asculți întotdeauna de sfaturile altora, mai ales dacă nu le soliciți. Alții știu oricum mai bine decât tine cum ar trebui să-ți trăiești viața.

Trebuie să taci, să nu-ți spui punctul de vedere dacă nu ești de acord cu alții ori dacă alții îți încalcă granițele și limitele personale. Altfel, ești un impertinent egoist.

Trebuie să răspunzi prompt solicitărilor și nevoilor altora, iar dacă nu faci asta, trebuie să te simți vinovat și să te blamezi cât mai mult și cât mai des. În fond, tu nu trăiești pentru tine, ci pentru alții.

Trebuie să te judeci în permanență, să fii cât mai modest, să îți diminuezi realizările și să nu te bucuri de ele. Eh… ce mare lucru ai făcut și tu? Sunt alții mult mai buni.

Trebuie să te compari întotdeauna cu alții și să suferi că nu ești sau nu ai ce au ei. Trebuie, pe deasupra, să îi și invidiezi și să îi vorbești de rău, dacă se poate.

Trebuie să îți negi problemele, să te minți cât mai mult, să te autoiluzionezi, să refuzi a vedea realitatea, să fugi de tine, să te robotizezi, să înveți a trăi pe pilot automat. Trebuie să nu ieși niciodată de pe pilot automat.

Atunci când ai o dorință sau un vis trebuie să îți spui ”Hai, termină cu prostiile…” și să te gândești că visele sunt doar pentru cei norocoși plus că nu țin de foame.

Trebuie să te supui părinților și să nu ieși niciodată din cuvântul lor, indiferent de vârstă, chiar dacă sunt o influență toxică în viața ta.

Trebuie să nu rămâi niciodată singur – cine știe ce lucruri descoperi despre tine în solitudine? Cine știe ce gânduri sau trăiri pe care dorești să le reprimi ies la suprafață? Cine știe? Poate că apoi va trebui să faci schimbări odată ce îți dai voie să conștientizezi și să accepți anumite aspecte.

Trebuie să îți fie cât mai frică de singurătate și să accepți relații de compromis, dacă se poate să și devii dependent de alți oameni.

Trebuie să te așezi la casa ta, iar odată ce faci asta, trebuie să îți iei adio de la toate lucrurile pe care îți plăcea să le faci înainte – pentru ca o căsnicie să meargă, este nevoie de un lung șir de compromisuri și sacrificii. Practic, trebuie să renunți la hobby-urile tale, la prietenii tăi și la visurile tale, altfel ești un egoist iresponsabil. Adică, trebuie să devii altcineva decât ești și să pretinzi că ești fericit.

Trebuie să faci un copil, sau doi sau trei, mai ales dacă relația nu mai funcționează. Cum de ce? Pentru a o salva, pentru a avea și tu un rost în viață. Chiar dacă nu îți dorești asta. Eh… crește el cumva… ce mare lucru?

Trebuie să trăiești în resemnare și să te gândești că „asta ți-e crucea”.

Și acum te invit să citești aceste afirmații adăugând „Nu” în față.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *