De ce ne este greu sa cerem ajutor specializat?

psychotherapy Pentru a merge la terapie, în primul rând, o persoană trebuie să își dorească cu adevărat acest lucru.

Trebuie să creadă că un psihoterapeut o poate ajuta în problemele cu care se confruntă, că banii nu vor fi cheltuiți degeaba, ci investiți în propria lui persoană, că acest demers este unul acceptat din punct de vedere social. Trebuie să creadă toate aceste lucruri înainte de a-și asuma “riscurile” emoționale, financiare și sociale și a da o șansă psihoterapiei. Trebuie să aibă încredere în proces, altfel, o să i se pară o pierdere de timp, bani și energie și o să prefere să sufere în tăcere ori să apeleze la pastile.

Ne este greu sa spunem ca mergem sau ca am dori sa mergem la terapie deoarece ne este rusine sau teama, in schimb nu avem nicio problema, de exemplu, in a spune ca avem o infectie. Oare când o să intelegem ideea că oamenii care apeleaza la astfel de servicii nu sunt “nebuni” ci doar le pasa atat de mult de ei insisi incat sa admita ca in anumite momente ale vietii au nevoie de ajutor din exterior, ca poate nu au descoperit cum sa isi acceseze resursele interioare ori chiar nu sunt constienti de acestea, ca isi doresc sa facă fața mai eficient situațiilor prin care trec sau ca pur si simplu vor doar să se cunoască mai bine, să se dezvolte personal ori să descopere strategii mai eficiente de a-si gestiona mintea si emotiile.

In plus, poate ca noi insine am experimentat sau am auzit intamplari legate de lipsa de profesionalism a unor psihoterapeuti si am ajuns sa ne pierdem increderea in toti ceilalti. Competenta unui specialist nu depinde de orientarea sa psihoterapeutica (psihanalitica, integrativa, cognitiv-comportamentala etc) deoarece nu este una mai buna decat cealalta, ci depinde de atingerea obiectivelor terapiei.

“Este profund disfunctional si nesanatos sa mergi la psihoterapie perioade lungi de timp (luni si ani de zile) si sa nu simti nicio schimbare (de durata) in starea ta psihica. Nu este normal ca in psihoterapie sa vorbesti la nesfarsit despre problemele tale, sa plangi, sa suferi, fara sa dobandesti instrumente noi prin care sa depasesti ceea ce te doare. Nu este normal ca psihoterapeutul sa iti induca probleme despre care nu stiai ca exista sau sa faca pact cu partea suferinda din tine.

Un proces terapeutic productiv implica depasirea traumelor, nu adancirea lor si, in nici intr-un caz, sa ramai cu ideea ca esti o victima neajutorata a trecutului, a circumstantelor sau a altor persoane.

Un terapeut bun va face pact cu partea sanatoasa din tine, te va sustine sa-ti accesezi puterea interioara si sa-ti dezvolti un Eu rezistent, sa devii rational, sa fii capabil sa faci fata cu succes vietii si sa devii tot ceea ce-ti doresti sa fii.” -Dr.Ursula Sandner

Pe de alta parte, se poate intampla ca noi sa avem o perceptie distorsionata si asteptari nerealiste despre ceea ce inseamna un proces terapeutic, fie din cauza felului in care psihoterapia este expusa in mass-media – într-un mod foarte simplist în care terapeuții rezolvă orice problemă în 25 de minute, ca și cum ar avea o baghetuță magică – fie din cauza unor credinte precum „mai bine vorbesc cu un prieten decât să cheltui banii degeaba”. Banii investiți în tine nu sunt bani cheltuiți degeaba iar terapeutul nu este un prieten pe care îl inchiriezi cu ora. Diferența constă în câțiva ani de formare profesională și dezvoltare personală.

Putem să avem grijă de noi și de sănătatea noastră, să ținem o familie, să muncim, să gestionăm conflictele de la locul de muncă, să întreținem relațiile pe care le avem și să ne facem altele noi si să avem grijă și de alții. Insa uneori ni se poate intampla sa nu putem dormi noptile, sa ne imbolnavim in mod repetat, sa avem stari de neliniste si anxietate care nu ne mai dau pace, sa ne simtim sufocati si coplesiti s.a.m.d. Acestea sunt semnalele pe care ni le transmite corpul nostru ca undeva, in adancuri, exista anumite dezechilibre. Poate traim pe pilot automat si trebuie sa devenim mult mai constienti de noi insine ori sa facem anumite schimbari in viata noastra, sa dam ascultare adevarului interior, sa ne respectam nevoile si sa ne urmam dorintele.

Este inspre binele nostru sa cerem ajutor atunci cand simtim nevoia si nu esti nimic neobisnuit, ciudat sau de judecat in asta. Este de apreciat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *