A trai in „filme” vs. a trai in realitate

De obicei lucrurile sunt mult mai simple decat par, insa daca tinem neaparat sa le analizam excesiv, putem sa le gasim nenumarate semnificatii, sensuri si interpretari si, ajungem, astfel, sa intram in niste filme mentale care nu fac altceva decat sa ne indeparteze de realitate.

Aceste „filme” sunt cauzate de faptul ca le permitem gandurilor noastre sa „o ia razna” si sa ne creeze haos mental.

O maniera prin care ne adancim filmele mentale negative care ne creeaza furie sau tristete este ca noi cautam si ne asteptam ca ceilalti sa ne ofere o solutie la problemele pe care tot noi ni le-am creat – noi singuri, prin gandurile noastre, am dat nastere unor filme dramatice insa consideram ca ceilalti ar trebui sa ne ofere un „deznodamant” fericit. Insa, daca tot noi ne-am creat filmul, este tot responsabilitatea noastra sa iesim din el.

De prea putine ori solutia este la ceilalti pentru ca de prea putine ori sunt ei cei responsabili de bunastarea noastra personala. Atata timp cat noi ne cream realitatea prin ceea ce alegem sa gandim si sa simtim, prin alegerile si deciziile noastre, de ce ar fi responsabiitatea altcuiva sa dea o alta nuanta propriei creatii?

Interpretam situatiile in functie de nevoile, fricile, ranile, prejudecatile precum si de credintele, dorintele si asteptarile noastre. Din acest motiv ne este simplu sa ii judecam pe altii si sa ne declaram raniti sau ofensati atunci cand acestia nu corespund filmelor pe care le-am proiectat in mintea noastra, atunci cand ei nu se comporta asa cum ne-am fi asteptat noi. Si de aici incepe „jocul plasarii responsabilitatii”.

Daca ne aflam intr-o oarecare stare de suferinta, mai util ar fi sa ne gandim care este partea noastra de responsabilitate, in loc sa dam vina pe altii si, astfel, nu am mai cauta salvarea in ei, ci in noi insine. Pentru ca se poate.

Schimbarea nu are cum sa se intample fara asumare.

Pentru ca ceea ce traiesti tu acum sa se schimbe, nu este nevoie sa te straduiesti sa ii schimbi pe ceilalti pentru a juca mai bine rolul in filmul tau, ci sa iti schimbi perceptia despre filmul pe care l-ai creat. Sa devii constient si sa nu mai pretinzi ca ceilalti sa iti ofere ceea ce tu refuzi sa iti oferi.

Atunci cand te astepti ca ceilalti sa iti creeze propria fericire, renunti la puterea ta de creatie si adopti atitudinea unui copil care depinde de cei pe care i-a investit cu o anumita autoritate. Si care ar fi avantajele si care ar fi dezavantajele? Hranirea dependentelor intotdeauna ne hraneste slabiciunile.

Liber si puternic te vei simti in momentul in care nu o sa iti mai fie frica de libertate, adica atunci cand nu o sa te mai temi sa iti asumi responsabilitatea in intregime asupra vietii tale, asupra gandurilor si trairilor tale.

Schimbarea se produce pas cu pas. Insa pana a ajunge la destinatia dorita trebuie sa iti asumi traseul si sa cauti sa te bazezi, in primul rand, pe tine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *